MOTTO VAN DE REIS

“I always knew I was a star. And now, the rest of the world seems to agree with me.”

fREDDIE mERCURY

2022

#5 ZANZIBAR | Hoe wordt het geluk gemeten in Zanzibar

DE ULTIEME
SNORKEL AVONTUUR

Mnemba Island – het land van zon, zand en snorkelavonturen! Als je op zoek bent naar een onderwaterervaring die meer Finding Nemo is dan Jaws, dan is dit de plek voor jou. Laten we het eerst over snorkelen hebben. Het is alsof je in een gigantisch aquarium zwemt, maar met een beter landschap en kleurrijkere personages. Je ziet scholen vissen in alle soorten en maten, van de schuwe anemoonvis tot de opzichtige zeeëngel (ze lijken altijd te weten wanneer je een foto maakt). En als je echt geluk hebt, spot je misschien een paar zeeschildpadden – ze zijn als de coole kinderen van de oceaan, met hun relaxte houding en moeiteloze stijl.

Maar wacht, het wordt beter (of natter, afhankelijk van hoe je het bekijkt). Mnemba Island is omgeven door een koraalrif, wat betekent dat je een hele nieuwe wereld van onderwaterwonder kunt ontdekken. Het is alsof je in een gigantische caleidoscoop zit, met de koraalformaties en zeedieren die een kleurrijk en betoverend schouwspel creëren.
Pas op dat je niets aanraakt – sommige koralen kunnen scherp zijn en sommige vissen kunnen een beetje chagrijnig zijn als je hun persoonlijke ruimte verstoort.

Over het algemeen is Mnemba Island en snorkelen een leuke en gedenkwaardige ervaring die je het gevoel geeft dat je een zeemeermin bent (of meerman, daar oordelen we niet over). Dus pak je snorkel, doe wat zonnebrandcrème op en maak je klaar om in een onderwateravontuur te duiken dat je nooit zult vergeten.

ZWEMMEN MET DE HAAIEN...
IK BEDOEL DOLFIJNEN

De dolfijnen van Zanzibar – de sociale vlinders van de oceaan! Deze speelse wezens zijn als de clowns van de klas van de zee, altijd in voor een leuke tijd. Ze pronken graag met hun acrobatische vaardigheden en springen uit het water alsof ze auditie doen voor Cirque du Soleil. En als je geluk hebt, komen ze misschien zelfs hallo zeggen en geven ze je een high-five (of high-fin, als het ware). Maar pas op: dolfijnen zijn beruchte grappenmakers. Ze houden ervan om rondjes te zwemmen rond snorkelaars, giechelend om onze zwakke pogingen om bij te blijven. En wees niet verbaasd als ze je snorkel stelen en ermee wegzwemmen – het zijn net eksters met glimmende voorwerpen. Eén ding is echter zeker: het kijken naar dolfijnen in hun natuurlijke omgeving is een ervaring die u niet snel zult vergeten. Het is alsof je naar een live-actieversie van Flipper kijkt (maar met minder cheesy muziek). Dus als je wilt rondhangen met enkele van de coolste wezens in de oceaan, ga dan naar Zanzibar en boek een dolfijnentour. Wees gewoon bereid om te lachen, spetteren en misschien zelfs een beetje nat te worden.

BEKIJK DE VOLLEDIGE FILM HIER

Video afspelen

STONE TOWN VIBES

Stone Town is als een doolhof ontworpen door een grappenmaker-architect die wilde zien hoeveel toeristen hij kon vangen in de kronkelende steegjes. Je begint in een straat, denkend dat je weet waar je heen gaat, om uiteindelijk verdwaald te raken in een labyrint van nauwe doorgangen die er allemaal hetzelfde uitzien. Maar maak je geen zorgen – verdwalen in Stone Town is allemaal onderdeel van het plezier. Het is net een real-life versie van het spel “Where’s Waldo?”, behalve dat je in plaats van te zoeken naar een bebrilde man in een rood-wit gestreept overhemd, de weg terug naar je hotel probeert te vinden. En de bezienswaardigheden die je ziet terwijl je verdwaald bent, zijn het waard. Stone Town is als een levend museum, met eeuwenoude gebouwen die verhalen te vertellen hebben. Je zou een markt kunnen tegenkomen waar verkopers onderhandelen over de prijs van specerijen, of een moskee waar de oproep tot gebed door de straten weergalmt. Wees voorbereid op de zintuiglijke overbelasting – de geuren van straatvoedsel vermengd met de zoute zeelucht, de geluiden van afdingende en schreeuwende mensen, en de aanblik van kleurrijke stoffen en ingewikkeld houtsnijwerk. Stone Town is als een kermis voor je zintuigen, en verdwalen hoort er allemaal bij.

goed om te weten voordat je gek wordt

Sommige informatie die u zal helpen overleven
Geld op het eiland is als een doos chocolaatjes – je weet nooit wat je krijgt. Het is altijd goed om wat lokale valuta (Tanzaniaanse shilling) bij de hand te hebben, maar de meeste plaatsen accepteren ook Amerikaanse dollars of creditcards. Wees voorbereid op een incidentele stroomuitval bij de geldautomaat – het is als een spelletje Russische roulette met uw geld. Wat het internet betreft, laten we zeggen dat het net een wispelturige minnaar is. Sommige plekken hebben razendsnelle wifi, terwijl andere nauwelijks een inbelverbinding hebben. En als je pech hebt, heb je misschien helemaal geen internet – dat is alsof je op een onbewoond eiland bent gestrand (maar dan met meer kokosnoten). Vervoer op het eiland is als een zelfgekozen avonturenboek. Je kunt op een dala-dala (een lokale minibus) springen voor een goedkope en authentieke ervaring, of een privétaxi huren voor een luxere rit. En als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je een scooter of fiets huren en het eiland in je eigen tempo verkennen – pas wel op voor af en toe een schurkenkip die de weg oversteekt. En laten we het hebben over het regenseizoen – het is als een spelletje roulette met Moeder Natuur. Ja, maart en april zijn technisch gezien de regenseizoenen op Zanzibar, maar dat betekent niet dat het een complete uitspoeling is. Soms is de regen als een verfrissende douche op een warme dag en is het eiland als een weelderig, groen paradijs. Wees gewoon voorbereid op af en toe een stortbui – het is als een wedstrijd voor natte T-shirts, maar dan met meer paraplu’s.

de buurt van uroa

Uroa is als een gigantische foodcourt ontworpen door een culinaire gekke wetenschapper die wilde experimenteren met de smaakpapillen van nietsvermoedende toeristen. Overal waar je komt, zijn er lokale winkels en restaurants die om je aandacht strijden, elk met zijn eigen unieke draai aan de keuken van Zanzibar. De straatvoedselverkopers zijn als meesterkoks die de kunst van het grillen van vlees en frituursnacks tot krokante perfectie hebben geperfectioneerd. Ze zullen je verleiden met de aroma’s van sappige gegrilde zeevruchten en knapperige samosa’s, die je verleiden om je dieet te laten varen en te genieten van hun heerlijke lekkernijen. En de lokale restaurants in Uroa? Nou, ze zijn als een culinair laboratorium, waar chef-koks smaken en kruiden mixen en matchen om gerechten te creëren die niet van deze wereld zijn. Je kunt een curry proberen die zo pittig is dat je ogen ervan gaan tranen, of een gerecht dat zo zoet is dat je het gevoel hebt dat je een toetje als avondeten eet. Maar het beste van de eetcultuur van Uroa is dat je niet slechts één plek hoeft te kiezen om te eten. Je kunt van winkel naar winkel stuiteren en alles proeven, van gegrilde vis tot zoete kokossnoepjes. Het is als een avontuur voor fijnproevers, met verrassingen om elke hoek. Dus als je avontuurlijk (en hongerig) bent, ga dan naar Uroa en laat de lokale winkels en restaurants je meenemen op een wilde rit voor je smaakpapillen.

het rockrestaurant
de reis voor je zintuigen

The Rock Restaurant in Zanzibar – waar dineren avontuur ontmoet! Dit eigenzinnige kleine plekje is als het liefdeskind van een vuurtoren en een boomhut, gelegen op een gigantische rots in het midden van de oceaan. Om daar te komen, moet je in een kleine boot over de woelige wateren navigeren – maar maak je geen zorgen, het restaurantpersoneel is als de James Bonds van het varen op een boot, vakkundig manoeuvrerend door de golven alsof het niets voorstelt. Zodra je aankomt, heb je het gevoel dat je op de top van de wereld bent – of in ieder geval op de top van de rots. En de uitzichten! Het is alsof het restaurant op de rand van een ansichtkaart is gebouwd. Maar laten we het over het eten hebben – het is als een symfonie voor je smaakpapillen. Van de verse zeevruchten tot de heerlijke pasta’s, elk gerecht is als een kunstwerk. En de coctails? Laten we zeggen dat ze als een vakantie in een glas zijn. En maak je geen zorgen over de dresscode – bij The Rock kan alles. Je zou kunnen verschijnen in een baljurk of een bananenpak, en niemand zou een oogje dichtknijpen (hoewel ze misschien om een selfie zouden vragen). Over het algemeen is The Rock Restaurant een must-visit plek in Zanzibar. Het is alsof je dineert in een sprookje – met een vleugje avontuur en heel veel gelach.
Houten deuren in Zanzibar zijn als de koppige, maar innemende, oude grootouders van de architectonische wereld. Ze zijn stevig en betrouwbaar, net zoals grootouders dat kunnen zijn, maar hebben ook een zekere rustieke charme die moeilijk te negeren is. Als je door de smalle straatjes van Stone Town loopt, kom je deze houten deuren tegen die een eigen leven lijken te leiden. Sommige zijn in felle kleuren geschilderd, alsof ze het gebrek aan zonneschijn op het eiland proberen goed te maken. Andere zijn verweerd en versleten, alsof ze al bestaan sinds de tijd van de sultans.

Maar hoe ze er ook uitzien, deze houten deuren hebben verhalen te vertellen. Misschien zijn ze getuige geweest van geheime ontmoetingen tussen geliefden, of misschien hebben ze het gefluister gehoord van revolutionairen die een opstand plannen. Wie weet welke geheimen ze hebben? Dus, kortom, houten deuren in Zanzibar zijn net als de wijze oude wijzen van de architectuur – ze zien er misschien bescheiden uit, maar ze hebben genoeg verhalen om te delen als je bereid bent te luisteren.

wat doen we hier?!

“Zanzibar 2022” gemaakt door ons op het strand – het was als een bericht uit de toekomst, afgeleverd door een stel gekke toeristen die in het zand speelden. Toen we die letters op het strand krabbelden, spelden we niet alleen de naam van een prachtig eiland – we deden een gewaagde voorspelling. Zie je, in het jaar 2022 wordt Zanzibar DE populairste vakantiebestemming ter wereld. Iedereen zal massaal naar de stranden trekken, nippend aan kokosnoten en genieten van de zon. Natuurlijk waren sommige voorbijgangers misschien een beetje in de war door ons zandschrift. “Zanzibar 2022? Is dat een nieuw type zonnebrandcrème?” hebben ze zich misschien afgevraagd. Maar ze wisten niet dat we eigenlijk tijdreizigers waren, die een bericht naar de toekomst stuurden dat zei: “Hé, 2022 – maak je klaar voor Zanzibar!” Dus daar heb je het – het woord “Zanzibar 2022” op het strand was als een gekke, grillige blik in de toekomst, aangeboden door een stel strandzwervers met te veel tijd.

Kuza grot

De verborgen parel van Zanzibar die niet voor angsthazen is. Als je op zoek bent naar avontuur en een kans om je moed te testen, dan is dit de plek voor jou.

Allereerst is de ingang van de grot als iets uit een Indiana Jones-film – je moet door een smalle tunnel kruipen om binnen te komen. Als je claustrofobisch bent, wil je deze misschien overslaan (of investeren in een echt goede kniebeschermers).

Als je eenmaal binnen bent, heb je het gevoel dat je een geheime schuilplaats van een piratenkapitein bent tegengekomen. De grot is donker, vochtig en vol met mysterieuze symbolen en houtsnijwerk op de muren. Het is alsof je in een live-action versie van de Da Vinci Code zit, minus Tom Hanks (sorry, dames).

Maar wacht, het wordt beter (of slechter, afhankelijk van hoe je het bekijkt). Er is een plas water in het midden van de grot en als je dapper bent, kun je erin springen en rondzwemmen. Pas op voor de vleermuizen – ze hangen graag (letterlijk) rond in de grot en ze zijn niet altijd even vriendelijk.

10 tips voor jou!

Lees voordat het te laat is

1. Je hebt een paspoort nodig – sorry, een Hawaiiaans hemd en een lei zijn deze keer niet voldoende.

 

2. Zanzibar is hot – zoiets als: “Ben ik net een oven binnengelopen?” heet. Neem dus voldoende zonnebrandcrème en een goede zonnebril mee.

 

3. De mensen zijn vriendelijk – maar vat het niet persoonlijk op als ze je “mzungu” noemen (wat “blanke” betekent in het Swahili). Het is gewoon een liefkozing, dat beloven we.

 

4. Het eten is geweldig – van de pittige zeevruchten tot de fruitige desserts, je wilt alles proberen. Geef ons niet de schuld als je een serieuze verslaving aan Zanzibar-pizza ontwikkelt (ja, dat is een ding).

 

5. De stranden zijn prachtig, maar pas op voor het zeewier. Het is alsof je op een gigantisch stuk slijmerige spaghetti stapt (yum).

 

6. Stone Town is een must om te bezoeken – het is net een tijdmachine die je terugvoert naar de 19e eeuw. Wees gewoon voorbereid op serieus afdingen op de markten (pro-tip: bied altijd de helft van wat ze vragen).

 

7. De apen zijn overal – en ze zijn niet verlegen. Als je de deur van je hotelkamer open laat staan, vind je er misschien een die door je bagage snuffelt (hé, ze zijn gewoon op zoek naar snacks).

 

8. De zonsondergangen zijn onwerkelijk – alsof een schilderij tot leven komt. Zorg ervoor dat je een camera meeneemt (of in ieder geval een telefoon met een goede camera) om de magie vast te leggen.

 

9. De taal is Swahili – maar maak je geen zorgen, de meeste mensen spreken ook Engels. Wees voorbereid op enkele hilarische miscommunicaties (zoals vragen om een “ananas” maar een “dennenappel” krijgen).

 

10. Je zult verliefd worden op Zanzibar – met zijn levendige cultuur, prachtige landschappen en warme gastvrijheid zul je nooit meer weg willen. Zorg ervoor dat je een extra koffer inpakt voor alle souvenirs die je mee naar huis wilt nemen.

zanzibar - handige links