MOTTO VAN DE REIS

Uhuru na Umoja VRIJHEID EN EENHEID

IN HET SWAHILI

2022

#4 ZANZIBAR | P1 | Het regenseizoen, Ramadan & 2 toeristen

Amsterdam + 7.272,14 km = Zanzibar

Als ik aan boord van mijn nachtvlucht van Amsterdam naar Zanzibar stap, is de luchthaven stil en vredig. De stewardessen begroeten me met een warme glimlach en helpen me mijn stoel in de verduisterde cabine te vinden. Ik nestel me in en maak het me gemakkelijk voor de lange reis die voor me ligt. De lichten in de cabine zijn gedimd en de meeste passagiers om me heen slapen al. Ik besluit hetzelfde te doen, leun achterover en sluit mijn ogen in de hoop wat rust te krijgen. Terwijl we opstijgen in de nachtelijke hemel, wiegt het gezoem van de motoren me in een slaperige toestand. Het is stil in de cabine, afgezien van af en toe het geluid van iemand die op zijn stoel schuift of het zachte geroezemoes van de stewardessen die door de cabine bewegen. Ik dommel in en uit mijn slaap, terwijl mijn gedachten afdwalen tussen dromen en de realiteit van de vliegtuigreis. Ik voel het zachte deinen van het vliegtuig terwijl we de uitgestrekte Middellandse Zee oversteken, en daarna de duisternis van het Afrikaanse continent. Op een gegeven moment midden in de nacht word ik wakker met een gevoel van gedesoriënteerd en suf. Ik kijk uit het raam en zie niets anders dan de duisternis van de lucht buiten. Ik kijk op mijn horloge en realiseer me dat we nog enkele uren te gaan hebben voordat we in Zanzibar landen. Ik besluit mijn benen te strekken en om de cabine heen te lopen, terwijl ik het stille gezoem van de motoren en de zachte beweging van het vliegtuig in me opneem. Ik pak een beker water van de stewardess en ga terug naar mijn stoel, in een poging te ontspannen en nog wat te slapen voordat we op onze bestemming aankomen. Naarmate de nacht vordert, drijf ik in en uit slaap, en voordat ik het weet, gaan de cabinelichten aan terwijl we ons voorbereiden op onze afdaling naar Zanzibar. Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en kijk uit het raam terwijl het eerste ochtendgloren het Afrikaanse landschap beneden begint te verlichten. De verwachting van een nieuw avontuur vervult me en ik kan niet wachten om alles te ontdekken wat Zanzibar te bieden heeft.

bekijk de volledige film hier

Video afspelen

WELKOM IN HET PARADIJS

Uroa en nabije omgeving

Uroa is een charmant vissersdorpje aan de oostkust van Zanzibar en bij aankomst kan ik de natuurlijke schoonheid niet weerstaan. Het kristalheldere water van de Indische Oceaan strekt zich voor me uit en het witte zand lijkt eeuwig door te gaan.

 

Al wandelend door het dorp worden we getroffen door de vriendelijke en gastvrije aard van de inwoners. We worden overal met een glimlach begroet en we voelen ons alsof we deel uitmaken van de gemeenschap.

 

Het dorp staat vol met traditionele Swahili-gebouwen, waarvan er vele zijn geschilderd in heldere tinten blauw, groen en roze. We horen de geluiden van de oceaan en lokale vissers die hun dagelijkse bezigheden uitvoeren, hun netten repareren en hun boten klaarmaken voor de vangst van de dag.

Een van de dingen die Uroa zo speciaal maakt, is de verbinding met de zee. We kunnen snorkelen of duiken om levendige koraalriffen en kleurrijk zeeleven te verkennen. Het water is warm en uitnodigend en we hebben het gevoel dat we in een natuurlijk aquarium zwemmen als we scholen vissen, zeeschildpadden en soms zelfs dolfijnen zien.

 

‘S Avonds bewonderen we de prachtige zonsondergang boven de oceaan, met tinten oranje, roze en paars die de lucht schilderen. Zittend op het strand genieten we van de rust van het moment en voelen we ons dankbaar dat we op zo’n mooie plek zijn.

 

Uroa is een stukje paradijs op het eiland Zanzibar en we hebben het geluk dat we deze unieke mix van natuurlijke schoonheid en culturele charme hebben mogen ervaren.

kiwengwa grot

De Kiwengwa-grotten zijn een unieke geologische formatie aan de noordoostkust van Zanzibar. Als ik de grotten nader, word ik getroffen door hun mysterieuze en bijna griezelige uiterlijk, verborgen in weelderige groene vegetatie.

 

De grotten zijn gevormd uit oude koraalrotsen en hun muren zijn bedekt met een laag mos en varens die ze een groenachtige tint geven. Ik zie ingewikkelde patronen die in de loop van de tijd in de rots zijn uitgehouwen, wat bijdraagt aan de natuurlijke schoonheid van de grotten.

 

Als we door de grotten lopen, voelen we de koele lucht en horen we in de verte het geluid van druppelend water. De grotten zijn slecht verlicht, wat bijdraagt aan de mystieke sfeer.

 

De grotten zijn ook doordrenkt van geschiedenis en legendes. Ze zouden gebruikt worden als schuilplaats voor slaven tijdens de slavenhandel in Oost-Afrika. Later diende het ook als schuilplaats van de beruchte piraat Captain Kidd.

 

Ondanks hun duistere geschiedenis zijn de grotten nu een vredige en rustige plek om te verkennen. Ik hoor de geluiden van vogels en andere dieren buiten de grotten, wat het gevoel van eenheid met de natuur versterkt.

 

Een van de meest opvallende kenmerken van de Kiwengwa-grotten is de natuurlijke poel die zich aan het einde van het grottenstelsel vormt. Het water is kristalhelder en het licht dat van boven komt geeft het zwembad een buitenaardse gloed. Ik zie vissen in het water zwemmen en ik kan niet anders dan betoverd worden door de kalmte van het tafereel.

 

Al met al is de Kiwengwa-grot een fascinerend en uniek natuurwonder dat een kijkje biedt in het verleden van Zanzibar en een vredige plek is om in contact te komen met de natuur in het heden.

nungwi

Nungwi is een prachtig vissersdorpje op de noordpunt van het eiland Zanzibar en een van de meest populaire toeristische bestemmingen op het eiland. Als ik Nungwi nader, word ik getroffen door het helderblauwe water van de Indische Oceaan, het witte poeder en de ontspannen sfeer.

 

Het dorp herbergt een levendige mix van culturen en ik zie Swahili en Arabische invloeden in de architectuur en keuken. De straten zijn bezaaid met kleine winkeltjes die handwerk, sieraden en souvenirs verkopen, en er is livemuziek en geroezemoes in de vele restaurants en bars.

 

Een van de belangrijkste attracties van Nungwi is het prachtige strand, dat wordt beschouwd als een van de beste van het eiland. Het strand is breed en kilometers lang en het water is warm en uitnodigend. In de verte zien we lokale vissers zeilen in hun traditionele dhows, wat bijdraagt aan de schoonheid van het tafereel.

 

Het dorp heeft ook verschillende historische bezienswaardigheden, waaronder het Mnarani Natural Aquarium, dat is gewijd aan de bescherming van zeeschildpadden. Bezoekers kunnen schildpadden van dichtbij zien en leren over de belangrijke rol die ze spelen in het lokale ecosysteem.

 

Een andere populaire attractie in Nungwi is de vuurtoren, die een panoramisch uitzicht biedt op de omringende kustlijn. De vuurtoren is een populaire plek om naar de zonsondergang te kijken en ik zie de lucht van kleur veranderen als de zon onder de horizon zakt.

 

Nungwi is een charmant en vredig dorp dat een mix biedt van cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Of je nu lekker luiert op het strand of de lokale winkels en bezienswaardigheden verkent, er is altijd wel iets te zien en te doen in deze levendige en vriendelijke gemeenschap.

spice farm

Als we het weelderige groen van een kruidenboerderij in Zanzibar binnenstappen, worden we meteen begroet door de aromatische geur van kaneel, kardemom en kruidnagel. De boerderij is een feest voor de zintuigen, met rijen exotische planten en bomen, en mijn gids legt me de verschillende kruiden uit die op het eiland groeien.

 

Terwijl we onze rondreis voortzetten, word ik getroffen door de overvloed aan groenten en fruit die om ons heen groeien. We proeven vers en sappig fruit rechtstreeks van de boom, waaronder mango, ananas en passievrucht. We staan versteld van de verscheidenheid aan tropisch fruit dat op het eiland wordt verbouwd.

 

Een van de hoogtepunten van de spice farm tour is de zingende man in de palmboom. We horen een zachte melodie van boven komen, en als we omhoog kijken, zien we een man zingend verse kokosnoten plukken hoog in een palmboom. Het is een unieke en betoverende ervaring die ik nooit zal vergeten.

 

Na de rondleiding schuiven we aan voor een heerlijke maaltijd bestaande uit traditionele Zanzibar gerechten, bereid met vers geplukte specerijen en kruiden van de boerderij. De smaken zijn rijk en complex en ik voel het verschil in versheid en kwaliteit.

 

Al met al is een kruidenboerderijtour een betoverende ervaring die je inzicht geeft in het rijke agrarische erfgoed van Zanzibar. Van verleidelijke aroma’s tot kleurrijk fruit en een zingende man op een palmboom, het is een onvergetelijke reis voor de zintuigen.

HOE ZIET DE RAMADAN
IN ZANZIBAR?

Ramadan is een belangrijke religieuze gebeurtenis in Zanzibar, dat overwegend islamitisch is. Het is een maandlange periode van vasten, gebed en bezinning die wordt waargenomen door moslims over de hele wereld. Tijdens de ramadan op Zanzibar krijgt het eiland een unieke sfeer. Overdag is het rustig op straat, omdat veel mensen vasten van zonsopgang tot zonsondergang, maar ’s avonds tot leven komen met levendige voedselmarkten en festiviteiten.
Een van de hoogtepunten van de ramadan op Zanzibar zijn de nachtelijke Iftar-maaltijden, die worden gedeeld met familie en vrienden om het vasten bij zonsondergang te verbreken. De traditionele Iftar-maaltijd bestaat uit dadels, water en andere lokale lekkernijen zoals samosa’s en snoep. ‘S Avonds zijn de straten gevuld met verkopers die traditioneel eten en drinken verkopen, en mensen komen samen om te socializen en te vieren. Veel moskeeën organiseren ook speciale gebeden en activiteiten tijdens de ramadan. Al met al is de ramadan een bijzondere tijd op Zanzibar die mensen samenbrengt en het belang van gemeenschap, liefdadigheid en spiritualiteit benadrukt. Het is een unieke kans om de rijke cultuur en tradities van het eiland en zijn mensen te ervaren.

WAREN ER GEVANGENEN OP HET 'GEVANGENIS-EILAND'?​

Neem een boot en maak kennis met de geschiedenis van het eiland

Toen we aankwamen op Prison Island, ook wel bekend als Changuu Island, werden we getroffen door de prachtige turquoise wateren en witte zandstranden. De beroemdste bewoners van het eiland zijn de Aldabra-reuzenschildpadden, die meer dan 100 jaar oud zijn en vrij rondlopen op het eiland. We stonden versteld van hun grootte en zachte aard en maakten van de gelegenheid gebruik om foto’s te maken en meer te weten te komen over hun geschiedenis op het eiland.

 

Oorspronkelijk werd het eiland gebruikt als detentiecentrum voor slaven en later als quarantainestation voor mensen met besmettelijke ziekten. Tijdens onze rondleiding deelde onze gids met ons de rijke geschiedenis van het eiland en de transformatie van een plaats van lijden naar een toevluchtsoord voor deze prachtige wezens.

 

We verkenden ook de ruïnes van het gevangenisgebouw en het voormalige ziekenhuis, wat ons een kijkje gaf in het duistere verleden van het eiland. Het was een ontnuchterende herinnering aan de wreedheden begaan tijdens het tijdperk van de slavenhandel en het belang van het herinneren en leren van de geschiedenis.

 

Al met al was ons bezoek aan Prison Island een unieke en verhelderende ervaring. We waren onder de indruk van de schoonheid van het eiland en de fascinerende geschiedenis die het bezit. En natuurlijk was de mogelijkheid om met de majestueuze schildpadden te communiceren een onvergetelijk hoogtepunt van onze reis naar Zanzibar.

ZANZIBAR - NUTTIGE LINKS ​